Alfa Romeo 1300GT Junior 'Brievenbus' sopratutto '70

Te koop: Alfa Romeo 1300GT Junior 'Brievenbus' sopratutto '70

Ik ben geïnteresseerd in deze auto

Betreft Alfa Romeo 1300GT Junior 'Brievenbus' sopratutto '70

Deze auto doorsturen

Betreft Alfa Romeo 1300GT Junior 'Brievenbus' sopratutto '70
Velden gemarkeerd met een '*' zijn verplicht

Specificaties

Kilometerstand 3.697   Vermogen 90 pk
Bouwjaar 1970   Cilinderinhoud 1298 cc
Kleur exterieur Bianco   Motor configuratie 4 cylinder lijn met carburateurs
Kleur interieur Nero   Motor nummer Matching
Bekleding Skai en velours   Velgen 15 inch staal met wieldop
0 - 100 km/u 12,6 sec   Banden Michelin
Topsnelheid 165 km/u   Productieaantallen 91195
Chassisnummer AR1231626   Overig Super carrosserie.
Export/import service

Model historie en beschrijving

Gekocht uit liefde, deze uitzonderlijk mooie en echte GT Junior uit 1970. Hoewel de boekhouder het een minder goed idee vond kon ik de auto niet laten staan. Uit een collectie van een Italiaan die deze naliet aan zijn kinderen. Met SUV's voor de deur en voortdurend iPhone's aan het oor zich verwonderend over het ontbreken van stuurbekrachtiging. Dit Italiaanse sieraad verdiende een reddingsactie voordat ze zou wegkwijnen in de immens grote garage van de generatie 'alleen het nieuwste is goed genoeg voor ons'.
En dan weten de jongelui zo'n prachtstuk opeens wel op waarde te schatten. Daar overheen gestapt, zonder toestemming van de boekhouding, reed ik opeens met een grote glimlach door het Italiaanse landschap. Met het voornemen deze liefde voor eeuwig te koesteren. Zo is dit bedrijf ontstaan dus onder druk van ruimtegebrek, familieverplichtingen en niet in de laatste plaats de afdeling boekhouding nu dan toch te koop. Een korte beschrijving; originele kogelharde carrosserie, perfecte passingen, gortdroge bodem en holle ruimtes, geen tectyl-laag of dikke rommel op de bodem, absoluut geen roest en ook nimmer gehad, strak en stofvrij gespoten in de originele kleur. Kortom een klassieke Alfa zoals de liefhebber haar wenst. Wat mij betreft in de allermooiste kleurstelling. Zeer stijlvol en bescheiden uiterlijk. Een subtiele bijdrage hieraan leveren o.a. de fraaie wieldoppen zonder opsmuk. De 90pk sterke Junior heeft verbazingwekkend goede rijeigenschappen en kan zeer goed met het moderne verkeer mee. De motor, in de basis door Alfa Romeo miljoenen malen gebouwd en meer dan 30 jaar toegepast, is zeer betrouwbaar en bezorgd de auto zijn karakteristieke geluid. Er zijn al vijf versnellingen. Werkelijk een genot om mee te rijden, lichtvoetig en zo kenmerkend wat waggelend met de staart. Kom het ervaren, alleen even kijken en mee-genieten mag ook.

Uitrusting

Een optielijst kende Alfa in die tijd niet. Gelukkig is er geen gat voor een radio in het zeer fraaie dashboard gezaagd. Wel beschikt deze auto over de mooie dikke rubbermatten met gekleurd profiel.

Exterieur

Louter om cosmetische redenen gespoten carrosserie in originele kleur Bianco Alfa. Strak en stofvrij gespoten nadat alle ramen e.d. gedemonteerd waren. Kwaliteitsklus. Perfecte passingen. Geen deuk of kras te bekennen. Onbeschadigde bumpers. Mooi glanzend chroom/RVS. Ongelaste bodem zonder dikke tectyl of iets dergelijks. Originele dorpels. Alle flensrandjes zichtbaar, randen van motorkap en kofferklep dun en zonder plamuur. Puntlassen overal zuiver aanwezig. Het belangrijkste deel van deze klassieker, de carrosserie, is bovengemiddeld in orde. Zie bijvoorbeeld de foto's van de altijd kwetsbare motorruimte.

Interieur

Schitterend interieur met origineel skai op de stoelen en achterbank. Dashboard zonder barst of beschadiging. Glanzend gelakt hout. Mooi origineel stuur. Bijzonder fraaie rubbermatten op de vloer. Mooie en eveneens originele hemelbekleding.

Interieur Alfa Romeo 1300GT Junior 'Brievenbus' sopratutto '70

Motorruimte, kofferruimte, velgen & banden

Zelden zo'n originele, schone en verzorgde motorruimte van een klassieke Alfa gezien. Alles lijkt zoals de auto in de folder stond. Ook de motorruimte is zuiver en helder wit. Zie de foto's. De kofferbak heeft een nieuwe mat gekregen. Die ligt als vanzelfsprekend op een harde en roestvrije bodem. Stalen velgen met mooi glanzende wieldoppen die de auto extra klasse geven. Uitstekende Michelin banden.

Motor Alfa Romeo 1300GT Junior 'Brievenbus' sopratutto '70

Service geschiedenis

Bijna alleen in zuidelijk Italië vindt men nog Alfa Romeo's met een 'droomcarrosserie' zoals deze Brievenbus (in Italië Scalino) heeft. Droog, gaaf, hard, strak en nooit roest gehad. Toch ook in Italië een zeldzaamheid dus zeer moeilijk te vinden en internet hebben ze tegenwoordig overal, met als resultaat dat er geen onwetende eigenaren met 'koopjes' meer zijn. Een bevriende Napolitaanse politieagent (ja dàt is handig in Italië), die nog wel eens ergens komt, tipte ons om deze GT Junior eens te bekijken bij de bovengenoemde familie. Raak! Overigens technisch niet in de steek gelaten dus goed rijdend en bijvoorbeeld zonder gekraak op- en terugschakelend. De postbode belt soms maar éénmaal aan, direct instappen!