Alfa Romeo Montreal '72 'Condizione Introvabile' €79.950,-

Te koop: Alfa Romeo Montreal '72 'Condizione Introvabile' €79.950,-

Ik ben geïnteresseerd in deze auto

Betreft Alfa Romeo Montreal '72 'Condizione Introvabile' €79.950,-

Deze auto doorsturen

Betreft Alfa Romeo Montreal '72 'Condizione Introvabile' €79.950,-
Velden gemarkeerd met een '*' zijn verplicht

Specificaties

Kilometerstand 82.136   Vermogen 200 pk
Bouwjaar 1972   Cilinderinhoud 2495 cc
Kleur exterieur Bianco   Motor configuratie V8 met Spica injectie
Kleur interieur Zwart   Motor nummer Matching
Bekleding Stof/Skai   Velgen 14 inch lichtmetaal
0 - 100 km/u 6,7 sec   Banden Pirelli
Topsnelheid 222 km/u   Productieaantallen 3925
Chassisnummer AR1423618   Overig Unieke conditie.
Export/import service

Model historie en beschrijving

De Alfa Romeo Montreal, het schitterende ontwerp van Marcello Gandini, ook de ontwerper van de legendarische Lamborghini Miura zoals de luchtinlaten achter de deuren bevestigen, werd in 1967 op de Expo 67 in Montreal gepresenteerd. Daar hield het concept de onofficiële naam aan over die het publiek de auto was gaan geven in Canada waarna de fabriek deze uiteindelijk overnam. De Montreal stond in die tijd, net zoals recent de C8, ontwerptechnisch ver boven het gemiddelde 4 cylinder aanbod van Alfa Romeo. Zo was er de V8 die afgeleid was van de motor uit de beroemde 33 Stradale, een 5 bak van het Duitse ZF, een gelimiteerd antislip differentieel, dry-sump smering, het SPICA injectie systeem en last-but-not-least het prachtige design. Meest in het oog springende details; de koplamproosters die wegklappen bij gebruik van het licht, de motorkap met fraai gecamoufleerde welving en de eveneens op de Miura aanwezige luchtroosters. Die overigens in eerste instantie ook echt luchtinlaten hadden moeten worden omdat het ontwerp een middenmotor zou krijgen. Nu één van de fraaiste stijlelementen van de Montreal. Klik tenslotte ook nog even de foto's van de snelheidsmeter en toerenteller aan en zie dat ook op dit detailniveau de Montreal uniek is. Ze is de laatste jaren één van de sterkst rijzende sterren aan het klassiekerfirmament, om onbegrijpelijke redenen was de waardering er niet altijd waardoor restauraties uit het verleden vaak goedkoop en slecht zijn uitgevoerd. Deze Alfa Romeo Montreal is dermate goed geconserveerd gebleven dat ze alleen om cosmetische redenen slechts eenmaal nieuw gespoten werd. Het spuitwerk verdient een speciale vermelding. Topkwaliteit! Ze is dermate weinig gebruikt dat de auto verder nog geheel in originele staat is, dat maakt deze Montreal tot een zeer bijzondere iconische klassieker.

Uitrusting

Voorzien van elektrische ramen, getint glas, lichtmetalen Campagnolo velgen en claxon met bergstand. De optielijst van Alfa was in die tijd nauwelijks langer. De aanwezige airconditioning verdient een aparte vermelding, naar verluid zijn daar minder dan 500 exemplaren mee uitgerust.

Exterieur

Speciaal voor de Montreal liet Bertone in Grusliaco een assemblage- en lakfabriek bouwen waar de carrosserieën 'kaal' naar toe werden gebracht. Aldaar werden ze ontvet, van een zinklaag en een onderlaag voorzien alvorens de uiteindelijke lakkleur op een elektrisch geladen carrosserie werd opgebracht voor een optimale hechting. Dankzij deze werkwijze zijn er nog originele geconserveerde carrosserie te vinden die alleen om cosmetische redenen nieuw gelakt moeten worden of reeds nieuw gespoten zijn. Dit exemplaar is in fraai en zeldzaam Bianco uitgevoerd waarin het ontwerp bijzonder fraai tot zijn recht komt. Vorig jaar vakkundig nieuw gespoten. Mooi stofvrij en glad. De auto is gaaf en er is nimmer aan gelast. Correcte passingen, bumpers en trim in zeer goede onbeschadigde staat. Origineel en onbeschadigd glaswerk. Koplampvensters goed werkend. Zie de detailfoto's van onderzijde en div. kritische delen, alles mooi droog en origineel. Dit is een van de belangrijkste criteria bij het waardeoordeel van een Montreal.

Interieur

Het interieur van deze Montreal is een ware tijdmachine, geheel origineel zoals het in 1972 werd uitgeleverd. Geen noemenswaardige gebruikssporen of beschadigingen. Ook de bekleding van stof op de stoelen vertaald het geringe gebruik van deze auto. Origineel Hellebore stuur. Het dashboard heeft geen kraken van hitteontwikkeling. Vloerbekleding onbeschadigd en schoon. Alle schakelaars en hendels schoon en correct werkend.

Interieur Alfa Romeo Montreal '72 'Condizione Introvabile' €79.950,-

Motorruimte, kofferruimte, velgen & banden

De motorruimte is volledig origineel en schoon. De fraaie V8 heeft nog de originele fabriekslak op de klepdeksels, geen ingevreten olieresten. Het geheel biedt een prachtige blik op hoe de auto in 1972 de fabriek verliet. Er is overigens wel zichtbaar onderhoud uitgevoerd. Dit alles met correcte materialen. Aan de binnenzijde van de motorkap nog de sticker met olie-voorschriften van de fabriek. De kofferruimte heeft nog de originele bekleding en is mooi schoon en onbeschadigd. Originele krik en reservewiel aanwezig. De 14 inch lichtmetalen Campagnolo velgen zijn vrij van parkeerschade en remstof. Zeer goede banden hier omheen.

Motor Alfa Romeo Montreal '72 'Condizione Introvabile' €79.950,-

Service geschiedenis

Een harde, ongerestaureerde en goed geconserveerde Montreal vinden is de wens van de collectioneur die met verstand verzameld. Immers de mate van originaliteit is een steeds groter wordende factor bij de waardering voor klassiekers als deze. Dun en stofvrij lakwerk, zichtbare flensranden en puntlassen zijn een must. Dit recent uit Italië geïmporteerde exemplaar is een voorbeeld van hoe mooi en goed een Alfa carrosserie uit die tijd kan zijn. Dankzij het milde klimaat en garagestalling is deze Montreal extreem goed geconserveerd. Zelden zag ik zo'n mooie carrosserie. De vorige twee Italiaanse eigenaren zagen vanaf net moment van aanschaf al in dat een Montreal een hoog gewaardeerde waardevolle klassieker zou worden en gingen er dus ook zodanig mee om. Het strakke roestvrije plaatwerk, originele interieur en keurig verzorgde motorruimte bewijzen de uitzonderlijke conditie van deze Montreal.