Saab 900 Cabriolet '91

Te koop: Saab 900 Cabriolet '91

Ik ben geïnteresseerd in deze auto

Betreft Saab 900 Cabriolet '91

Deze auto doorsturen

Betreft Saab 900 Cabriolet '91
Velden gemarkeerd met een '*' zijn verplicht

Specificaties

Kilometerstand 271.000   Vermogen 140 pk
Bouwjaar 1991   Cilinderinhoud 2119 cc
Kleur exterieur Cherry Red   Motor configuratie 4 cylinder lijn met injectie
Kleur interieur Donkergrijs   Motor nummer Matching
Bekleding Leer   Velgen 14 inch saab lichtmetaal
0 - 100 km/u 11 sec   Banden Michelin
Topsnelheid 185 km/u   Productieaantallen 76000
Chassisnummer YS3AK75Y9H7019955   Overig Topconditie!
Export/import service

Model historie en beschrijving

Midden jaren tachtig bedacht de Amerikaanse importeur van Saab dat het wel erg aantrekkelijk zou zijn wanneer men in met name de zonnige staten van de USA een cabriolet versie van de aldaar succesvolle 900 kon aanbieden. In Zweden had men dat niet echt tot prioriteit bestempeld. Begrijpelijk.
En zo geschiede. Er werden gesloten 900 versie's naar Valmet (bekende producent in de industrie die bijv. voor Porsche de Boxster bouwde) in Finland verscheept alwaar men er een cabriolet van maakte. Uiteraard voorzien van de noodzakelijke verstevigingen en andere deuren om de forse dorpels te omsluiten. Dit productieproces maakte dat het kostbaar om een 900 cabriolet te bouwen. Mede als gevolg hiervan en de hoge belastingen was de catalogusprijs van een 900 cabriolet in Nederland destijds al rond de fl.100.000,- Bijna tweemaal de prijs van een gesloten 900. Daar kon je in die tijd ook een appartement van kopen dus de auto is in Nederland een zeldzame verschijning geweest. Het model is door de jaren heen steeds meer waardering gaan oogsten, en omdat er weinig alternatieven zijn tegenwoordig een gezochte auto. Immers welke cabriolet biedt naast het plezier ervan ook zoveel praktische ruimte en veiligheid? Inmiddels zijn ze altijd 20 jaar oud dus wordt het steeds lastiger een mooi en weing gebruikt exemplaar te vinden. Ze zijn ook weer niet voldoende waard geweest om ze echt goed te restaureren dus zoek ik naar mooie en goed verzorgde originele exemplaren. Waarvan hier een voorbeeld. In de eerste lak. Niet te verwarren met het gemiddelde aanbod, voor 6 a 7k koopt u ook een 'leuke' 900 Cabrio...

Uitrusting

Deze 900 Classic heeft airco, vier elektrische ramen, centrale deurvergrendeling, antraciet leer, houtinleg op het dashboard, een nieuw elektrisch bediend cabriodak en lichtmetalen velgen. Bijzonder is de aanwezigheid van een originele Saab geluidsinstallatie. Ook is er een zeer effectief windscherm bij de auto aanwezig.

Exterieur

De volledig originele carrosserie is schadevrij en zelfs geheel in de eerste lak. De auto is strak en heeft niet één deukje of kras op het plaatwerk. Oudere Saab's kunnen roesten wanneer het plaatwerk aan de aandacht ontsnapt, dit exemplaar heeft in het geheel geen roest. Onbeschadigd glas, alle logo's correct en de kunststof kraag is rondom mooi en niet uitgedroogd. Het zwarte cabriodak is recent vernieuwd inclusief de achterruit.

Interieur

Het originele interieur is voorzien van donkergrijs leer en diep donkergrijze vloerbekleding. Deze is mooi en heeft geen slijtageplekken. De deurpanelen sluiten mooi aan en de stof daarop is keurig. Het dashboard is niet gescheurd door overmatige zonneschijn. De instapdorpels, die bij een 900 cabriolet wat hoger zijn, hebben geen instapbeschadigingen. Niet in gerookt.

Interieur Saab 900 Cabriolet '91

Motorruimte, kofferruimte, velgen & banden

Schitterende motorruimte, alles schoon en nog overal voorzien van de fabrieksstickers. Geen roest in de motorruimte. Duidelijk zichtbaar goed voor gezorgd. De airco is reeds omgebouwd naar de moderne R134 gasvulling. De kofferruimte heeft de originele bekleding nog. Niet zichtbaar gebruikt. Hier de thuiskomer, boordgereedschap en krik. De 15 inch lichtmetalen velgen zijn vrij van parkeerschade. Zeer mooi. Goede banden op deze velgen.

Motor Saab 900 Cabriolet '91

Service geschiedenis

In 1991 werd deze uit Zweden afkomstige 900 Cabriolet nieuw geleverd aan Cedric Snow! in het zonnige Santa Monica in California. Getuige het keurig gevulde onderhoudsdossier zorgde hij zeer goed voor de auto. Hij verkocht de Saab in 1997 aan een Nederlander destijds ook woonachtig in de buurt van Santa Monica. Deze Nederlander keerde in 2002 terug naar Nederland en nam de Saab mee naar Nederland. Om precies te zijn, naar Warmond. Ook deze tweede eigenaar zorgde maniakaal voor de auto in de twintig jaar dat ze in zijn bezit was. Wegens de bouw van een nieuw en kleiner huis met beperkte garageruimte besloot de inmiddels op leeftijd gekomen eigenaar de auto aan mij te verkopen. Het inmiddels uitgedroogde cabriodak liet ik vervangen en er werden wat 'puntjes op de bekende i' gezet. Na meer dan 800 Saab 900 Cabriolet verkocht te hebben kan ik u melden zelden zo'n fraai en origineel exemplaar gezien te hebben. Bovendien ook extreem goed gedocumenteerd. Alle rekeningen en originele boekjes zijn aanwezig. Boordmap en sleutels compleet.