Citroën SM carburateur '72 €39.950,-

Te koop: Citroën SM carburateur '72 €39.950,-

Ik ben geïnteresseerd in deze auto

Betreft Citroën SM carburateur '72 €39.950,-

Deze auto doorsturen

Betreft Citroën SM carburateur '72 €39.950,-
Velden gemarkeerd met een '*' zijn verplicht

Specificaties

Kilometerstand 16.935   Vermogen 170 pk
Bouwjaar 1972   Cilinderinhoud 2678 cc
Kleur exterieur Beige Tholonet Mètallisé   Motor configuratie V6 met carburatie
Kleur interieur Zwart   Motor nummer 12345
Bekleding Leer   Velgen 15 inch staal met wieldop
0 - 100 km/u 8,9 sec   Banden Pirelli P4000
Topsnelheid 217 km/u   Productieaantallen 12900
Chassisnummer SB8208   Overig Motor slechts 16.900km.
Export/import service

Model historie en beschrijving

In 1961 bedacht Citroën dat het de grote gevestigde merken naar de kroon wilde steken met een revolutionair topmodel en startte men het zogenaamde Project-S. Een projectnaam met Science Fiction achtige klank wat uiteindelijk een auto opleverde als was het een buitenaardse verschijning. Een ontwerp van de hand van Citroën's designer Robert Opron. Wanneer het nu zou worden gepresenteerd zou het nog steeds een sensatie zijn. De Citroën dealers hadden destijds grote moeite om de enorme publieke belangstelling in goede banen te leiden. Omdat Citroën zelf niet de beschikking had over een voldoende aansprekende krachtbron werd in 1963 contact gezocht met Maserati in het Italiaanse Modena. Daar bleek men gaandeweg het project op z'n Italiaans de boekhouding te voeren. Uiteindelijk moest men zelfs aan het Franse infuus. In 1968 werd Maserati definitief ingelijfd met als doel de V6 motor te kunnen gebruiken in het topmodel SM. Hoewel nooit officieel bevestigd zou dit staan voor Sport Maserati. Die benaming sloeg de plank wel enigszins mis, een BMW 3.0CS of Jaguar E-type waren sneller als gevolg van het 'beperkte' motorvermogen en het relatief hoge gewicht. Toch kreeg de auto enorme waardering als gevolg van het ontwerp en de technisch traditionele Citroën eigenschappen. Zo zijn daar de hydropneumatische vering, het bekrachtigde snelheidsafhankelijke DIRAVI stuursysteem met automatische terugloop en hoge mate van rechtuit stabiliteit én de kenmerkende meedraaiende koplampen. De SM kreeg een grote schare van wereldberoemde bewonderaars, Leonid Brezjnev, Jay Leno, Johan Cruijff, Idi Amin en Burt Reynolds waren en zijn grote fans. Net zoals u wellicht. Deze Citroën SM trof ik in 2002 bij een collectioneur in Italië. Destijds al flink op leeftijd werd zijn collectie Maserati's afgebouwd waar ook deze SM deel vanuit maakte. De auto had een niet goed functionerende motor echter naast de auto stond een nieuwe Maserati motor nog in de krat. Deze motor werd in de SM ingebouwd. De originele motor is nog steeds bij de auto. Sinds 2002 werd er hobbymatig 16.000km met deze nieuwe motor probleemloos gereden. Een SM zonder de onder kenners bekende manco's aan de motor, dat is een interessante kans!

Uitrusting

Standaard was de SM uitgevoerd met electrische ramen, airco, radio, electrische antenne, verstelbaar stuur, etc. Dit exemplaar heeft fraai leer als kostbare optie.

Exterieur

De carrosserie is schade- en roestvrij. Zeer mooi nieuw gespoten in de originele kleur Beige Tholonet Métallisé. De RVS delen zijn allen mooi en zonder noemenswaardige gebruikssporen. Deuren sluiten mooi gelijk met de carrosserie, perfecte passingen. Al het glas is foutloos. Koplampglas nergens beschadigd, de koplampen draaien mee zoals het hoort. Deze SM is een zeer verzorgde liefhebbers auto, alleen gebruikt onder goede weersomstandigheden, nooit pekel gezien.

Interieur

Het interieur is uitgevoerd in foutloos en origineel zwart leer. Het dashboard is onbeschadigd, alle klokken en meters functioneren naar behoren. Vloerbekleding zonder slijtplekken. Deurpanelen zo goed als nieuw. Deze SM beschikt over een bijzonder mooi en sfeervol interieur.

Interieur Citroën SM carburateur '72 €39.950,-

Motorruimte, kofferruimte, velgen & banden

Keurige en duidelijk verzorgde motorruimte waarin dus de nieuw geplaatste Maserati V6 motor met carburateurs. Zichtbaar nog niet veel gebruikt. De kofferruimte is nog voorzien van de originele bekleding. In zeer goede staat. Volledig reservewiel aanwezig. Niets vies of versleten. De 15 inch stalen velgen met originele wieldoppen zijn voorzien van zo goed als nieuwe Pirelli banden.

Motor Citroën SM carburateur '72 €39.950,-

Service geschiedenis

Sinds 2002 is deze auto in Nederland. Door mij destijds aangekocht in het Italiaanse Toscane, een belangrijke voorwaarde om in ieder geval een roestvrij exemplaar te vinden. Deze SM is bijzonder, immers nooit uit elkaar gehaald om te restaureren, dat komt financieel niet uit dus is meestal niet goed gedaan. Slechts eenmaal om cosmetische redenen nieuw gespoten. Ik verkocht de auto in 2002 aan de enige Nederlandse eigenaar die haar vervolgens door een landelijk bekende specialist liet onderhouden. De auto rijdt derhalve perfect, direct klaar voor gebruik zonder voorbehoud. We leveren haar af inclusief de originele motor, nieuwe APK en onderhoudsbeurt.